Rentar-se les mans ajuda a netejar la consciència, segons un estudi publicat a la revista 'Science'


San Francisco (Estats Units).- 

Els científics s'han servit de l'obra de William Shakespeare per batejar amb el nom d'efecte Macbeth la tendència que, segons un estudi, porta les persones a rentar-se les mans quan se senten culpables.

D'acord amb l'estudi, publicat la setmana passada a la revista Science, els éssers humans tenim un gran desig de rentar-nos després d'haver actuat contra les nostres creences, com si l'aigua contribuís a netejar la part del cervell on s'allotja la consciència. "L'associació entre la puresa moral i la física ha estat donada per feta durant tant de temps que és sorprenent que ningú ho hagi provat empíricament", ha dit Chen-Bo Zhong, investigador de la Universitat de Toronto i coautor de l'estudi.

Els experiments

En un dels experiments amb els estudiants de la Universitat Northwestern, a Illinois, els investigadors van dividir els seus conills d'Índies en dos grups. A un dels grups se li va demanar que recordés una acció poc ètica que havien comès en el passat, mentre que al segon se li va demanar fer una acció ètica, com tornar una cartera extraviada. Després, els estudiants havien de triar entre dos petits obsequis: un llapis o una tovalloleta humida.

El grup al qual s'havia encarregat recordar alguna entremaliadura de la qual s'havien penedit va triar, en doble quantitat que l'altre grup, la tovalloleta amb antisèptic. En un altre experiment, els investigadors van trobar que els membres del grup dels pecadors donaven molt més valor a productes de neteja que els de l'altre grup.

Dutxa al teatre

L'actor Liev Schreiber, que va donar vida a Macbeth aquest estiu al teatre de Central Park, a Nova York, va assegurar a The New York Times que el pes moral de l'assassinat a l'obra va ser "esgotador". A causa d'aquesta pressió, va explicar Schreiber, els membres del repartiment van fer cua per dutxar-se en el mateix teatre sense esperar a arribar a casa, com acostuma a ser habitual. En la tragèdia shakespeariana l'aigua no és suficient per rentar la mala consciència que queda després d'assassinar un rei.

No obstant, Zhong assenyala que en la vida real les faltes solen ser bastant menys greus --del tipus besar un home casat o robar alguna cosa en una botiga, indica l'investigador--, o sigui pecats venials que cauen en l'oblit després de passar-los per aigua.

Font: El Periódico/Agències

18-09-2006


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image