El Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona exposa una estàtua del dictador Franco que es mou enviant SMS


image

Barcelona.- 

Si Franco aixequés el cap ara, algú, amb un simple SMS (missatge de mòbil), el podria tornar a enfonsar ben avall. Avall és, justament, la paraula necessària per evitar que una escultura eqüestre del dictador llueixi dalt d'un solemne pedestal. Però, lamentablement, no una de les escultures que, en ple segle XXI, encara desafien l'espai públic d'algunes ciutats espanyoles. L'estàtua del Generalísimo, de mida realíssima, que s'enfonsa, tot i que també s'enlaira, al gust de cadascú (que tingui mòbil) és obra de l'artista Fernando Sánchez Castillo (Madrid, 1970) i presideix el claustre del Centre d'Art Santa Mònica (CASM) de Barcelona fins al 3 de desembre. Qui vulgui, doncs, pot entrar al centre, agafar el mòbil i, davant l'atenta mirada de l'estàtua, enviar un SMS al número 653 23 71 96 amb la paraula amunt si, tot ell nostàlgic amb els temps que corren, enyora veure el prepotent dictador dalt d'un cavall. O, per contra, es pot descarregar la ràbia continguda enviant un SMS amb la paraula avall, al mateix número. Llavors, el fals pedestal de fusta amaga la tenebrosa figura. S'admeten les traduccions castellanes (arriba, abajo) i angleses (up, down). El dispositiu, dissenyat pel centre de producció artística Hangar, s'activa immediatament, sempre que no hi hagi cua de sol·licituds. El mecanisme no respon ni amb insults ni amb elogis. Ah, i fer servir Franco com un ninot no és gratis: el preu de l'SMS és l'habitual, entorn els 0,15 cèntims d'euros.

El CASM ha produït aquesta curiosa obra de Sánchez Castillo, que està complementada amb dues peces més. Tot el conjunt porta per nom Manu militari, traduït, «per acció militar», i és una mena de tríptic crític i cínic, àcid fins i tot, de la història més recent d'Espanya, amb tres dedicatòries –tres dards enverinats– molt concretes: a la Guerra Civil, al franquisme –l'estàtua de Franco que puja i baixa– i a la transició. La Guerra Civil està representada amb una sèrie de maquetes d'unes construccions abstractes raríssimes que enginyers militars i arquitectes al servei de la República van crear, entre el 1936 i el 1939, per protegir els monuments de Madrid dels bombardejos. No hauria estat més fàcil, per no dir pràctic, traslladar-los a un refugi? Per posar un exemple, la Cibeles es va disfressar amb una d'aquestes gegantines carcasses fetes a còpia de maons i sorra. Sánchez Castillo ha reconstruït les carcasses a escala 1:18, a partir de fotografies. Poca més documentació en queda.

La tercera peça que encaixa en el projecte artístic Manu militari no és menys espectacular. Penjat d'un fil, emulant la brillant bola d'una discoteca, hi ha el cotxe en què viatjava l'almirall Carrero Blanco, a escala 1:4. La maqueta, de bronze i plata, és una reproducció «quasi» perfecta de l'estat amb què va quedar el vehicle després de l'explosió mortal. No és perfecta perquè l'artista madrileny no va rebre autorització per veure el cotxe autèntic, que custodia el Museo de l'Ejército, on, fins entrats els 80, s'exposava públicament sense cap problema. Les coses han canviat, paradoxalment. «Tot eren excuses: que si l'estan restaurant, que si està dins d'una caixa... Com pot estar dins d'una caixa el cotxe de Carrero Blanco?!», ironitza Sánchez Castillo. Per fer la reproducció, el CASM va haver de comprar unes fotografies de l'època a l'agència Efe. Al claustre del centre, una màquina expandeix fum que enterboleix la visibilitat del cotxe ruïnós. «Fa l'efecte d'una discoteca», adverteix l'artista. Costa respirar i piquen els ulls.

No deu ser una metàfora de la nebulosa que va planejar sobre la transició?


Foto: L’estàtua, per darrere, on hi ha el mecanisme que fa que pugi i baixi. / ANDREU PUIG

Font: El Punt

Maria Palau, 

07-10-2006


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image