El caganer de Barack Obama es fa popular arreu del món


image

Girona.- 

Traduïts com a Catalonia's fecal Christmas o poopers, en anglès, chieurs o santons, en francès, passant pel santo cagao portuguès, desenes de mitjans de comunicació de tot el món han dedicat articles i reportatges aquestes últimes setmanes a la imatge del caganer. La popular figura pessebrística catalana ha disposat d'un esquer perfecte en aquest 2008 de l'obamamania: la figura dedicada per la família d'artesans Alòs-Pla de Torroella de Montgrí al president electe nord-americà ha traspassat fronteres i ha ajudat a convertir el caganer en un fenomen d'àmbit planetari.

L'eclosió de Barack Obama «en posició compromesa» (The Sun, Gran Bretanya), «al costat del nen Déu» (La Crónica, Mèxic), «en la seva intimitat» (La Stampa, Itàlia), «defecant» (Alagoas, Brasil), ha portat molts periodistes a interessar-se per aquesta tradició que la majoria qualifiquen de catalana i alguns altres, d'espanyola.

Així, Chris Boutet, del canadenc National Post, explica que aquesta figura del pessebre té el seu origen a finals del segle XVI i que és un símbol de fertilitat originàriament representat per un pagès. Altres reporters situen la tradició també al País Valencià i uns quants sostenen que des de Catalunya s'ha popularitzat a tot l'Estat espanyol. Josh Ward, del digital alemany Spiegel, explica, també, que els catalans oculten el caganer estratègicament sota un pont o rere un arbre del pessebre perquè «la mainada catalana jugui a una mena d'On és Wally».

La periodista Diana Karina Ochoa García, del rotatiu La Calle de Guayaquil, sosté que, «no incloure el caganer entre les ovelletes, els pastors i altres figures del pessebre podria portar mala sort». La República Txeca, la Xina, Polònia, Suïssa, els Estats Units o Alemanya són alguns altres països on ha arribat la fama del caganer Obama en particular i del pessebre català en general. Això sí, tots els mitjans coincideixen a deixar clar que la representació de personatges famosos amb els pantalons abaixats i fent les seves necessitats no és una burla o una ridiculització sinó un acte més aviat de simpatia.

Aquest aclariment sobre la benevolència dels caganers és especialment remarcada en la premsa francesa, que ha descobert que des de Torroella de Montgrí també han fet ajupir el president Sarkozy i la seva esposa, la cantant Carla Bruni. «Nicolas Sarkozy i Carla Bruni, per Nadal, fan caca al pessebre», titula Public en una informació en la qual aclareix que «no és una burla (moquerie) sinó una tradició», una puntualització que no acaba de convèncer molts lectors, que en els seus comentaris a la notícia qualifiquen d'insult o falta de respecte aquestes representacions. També el Daily Times, del Pakistan troba que és un «dubtós honor» ser convertit en caganer, mentre que el diari xilè La Cuarta, amb més ironia i un hipotètic coneixement de la realitat catalana, destaca: «Entre els milers de peculiaritats del poble català, tenen una tradició nadalenca que podria molestar més d'un pudorós.» Una peculiaritat que, segons Georgia Díaz, del francès Les Dessous du sport, té un equivalent italià en la rica tradició pessebrística napolitana, on, segons explica, darrerament també han incorporat figures que representen famosos com Maradona, Cannavaro o Briatore. Això sí, els famosos italians del pessebre estan drets i amb els pantalons cordats.


Tema relacionat:

Una empresa de Torroella de Montgrí crea un caganer de Barack Obama

Font: El Punt, edició Comarques Gironines

Carles Ribera, 

27-12-2008


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image