Un fotoperiodista indonesi, doble d'Obama


image

Jakarta.- 

La vareta màgica de l'obamamania ha tocat un indonesi amb una increïble semblança física amb el president electe nord-americà, l'ha catapultat a la fama i li ha donat la possibilitat d'aparèixer a la televisió.

Ilham Anas, de 34 anys, era un fotògraf anònim indonesi d'una revista per a adolescents fins que un home a milers de quilòmetres, un afroamericà anomenat Barack Husein Obama, va canviar la seva vida al presentar-se a les eleccions presidencials dels Estats Units. "Va ser fa quatre o cinc mesos, quan Obama va començar a ser una celebritat internacional i no deixava d'aparèixer en els mitjans", ha explicat Ilhan Anas. "Al principi, pensava que no m'hi assemblava gens", ha afirmat.

Una broma

Llavors, primer el seu germà i després diversos companys de feina van fer que s'adonés que, malgrat la diferència d'edat, la seva cara --sobretot des d'alguns angles-- era molt similar a la de l'ara president electe dels Estats Units. Poc després va arribar el dia dels comicis generals i la victòria electoral del primer president afroamericà: la vida del fotògraf indonesi estava a punt de fer un canvi radical. Els amics d'Ilham Anas ho van voler celebrar gastant-li una broma, van fer que es posés americana i corbata, i es van fotografiar donant-se la mà amb ell, aparentant que havien conegut el futur inquilí de la Casa Blanca.

"Només era una broma. Volien enviar fotos als seus amics dient que havien conegut Barack Obama", ha explicat Ilham Anas, però les imatges es van començar a difondre sense fre per internet. Al cap de dos dies, aquest indonesi havia rebut comentaris sobre les fotografies i la seva semblança amb l'antic senador demòcrata des de les Filipines, Austràlia i Singapur.

Èxit a internet

"Les imatges es van difondre molt ràpid per internet. Va ser increïble. Llavors em van començar a trucar de diverses cadenes de televisió i fins i tot d'una agència de publicitat", ha assegurat. El primer fruit de la seva meteòrica fama va ser un anunci a la televisió filipina d'unes pastilles contra l'acidesa d'estómac.

En l'espai comercial, de 34 segons de paròdia carregats de dobles sentits i tocs còmics, el doble d'Obama comparteix taula amb una falsa presidenta Gloria Macapagal Arroyo i té un atac d'acidesa després de tastar una especialitat filipina. "Estarà bé d'aquí a 30 minuts", somriu la doble de la presidenta a un elegant Ilham Anas, que es plega de dolor a la cadira davant la preocupada mirada dels seus guardaespatlles. L'anunci ha causat cert enrenou a les Filipines perquè alguns el consideren "ofensiu", però a Youtube, el portal d'internet per compartir vídeos, les cinc versions de la paròdia han obtingut en total prop de 85.000 visites.

Obamamania a Indonèsia

Indonèsia és un dels països on la febre per tot el que es relaciona amb Barack Obama ha calat amb profunditat, ja que qui demà serà el president dels Estats Units va viure a Jakarta, la capital, quatre anys de la seva infància. Molts indonesis consideren que el pas d'Obama per Indonèsia, el país amb més població musulmana del món, l'ajudarà a mantenir unes relacions més fluides que el seu predecessor amb les nacions de majoria islàmica.

De fet, Ilham Anas se sent "incòmode" perquè el futur inquilí de la Casa Blanca encara no s'ha pronunciat amb contundència respecte a l'ofensiva israeliana a Gaza, una crisi a la qual se senten molt pròxims els indonesis. "Estic incòmode pel conflicte entre els israelians i els palestins, i Obama encara no s'hi ha declarat en contra", ha dit.

Foto: Barack Obama (a la imatge de l'esquerra) i Ilham Anas. / Reuters / Jim Young

Font: EFE

Juan Palop, 

19-01-2009


Opinions dels usuaris sobre aquesta notícia:

Opinió de l'usuari: semblen bessons.
gitanin, 24/01/2009


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image