Un poble de Sicília ofereix 1.000 vivendes buides a un euro


image

Salemi (Itàlia).- 

A l'alcalde de Salemi, una localitat de l'oest de Sicília, se li escapa un somriure maliciós. "¿Saben què li falta a aquest país? Idees, provocacions, desafiaments... És el que nosaltres fem aquí. I això no té preu. A més, si la idea és bona, els diners són secundaris. D'una manera o d'una altra, s'acaben trobant". L'alcalde Vittorio Sgarbi, crític d'art de professió, manoteja a l'aire amb èmfasi quan explica a tots els convidats una d'aquestes innovacions: "Hem posat a la venda per un euro 1.000 cases del centre històric, amb la condició que els nous propietaris les restaurin conservant el seu caràcter original".

Al principi tothom reia, però actualment, assegura, li truquen d'altres pobles d'aquesta illa perquè expliqui la seva experiència, una resposta als temps de crisi econòmica i immobiliària mundial. Els edificis eren propietat del municipi des que els seus habitants els van abandonar arran d'un terratrèmol, l'any 1968. Fins ara ningú els utilitzava.

Tota una revolució

"¿Ho veuen? ¡Hem rebut més de 7.000 ofertes! Algunes de personatges tan famosos com el músic Peter Gabriel i el propietari de l'Inter de Milà, Massimo Moratti", continua Sgarbi, que ja era conegut a Itàlia per les seves extravagàncies i els seus sobtats accessos de ràbia a la televisió.
A Salemi, l'arribada de Sgarbi a l'alcaldia ha suposat tota una revolució. Durant 150 anys, l'únic fet pel qual era coneguda aquesta tranquil.la ciutat medieval de només 11.000 habitants, situada al bell mig de l'oest sicilià, era perquè havia estat el lloc on el revolucionari italià Giuseppe Garibaldi va anunciar, l'any 1859, l'annexió de Sicília a Itàlia.

Però tot va canviar quan, el mes de juny de l'any passat, aquest crític d'art es va postular i va guanyar les eleccions municipals, amb el 60% dels vots. "Els habitants de Salemi ens van elegir i actualment ens observen com si estiguessin mirant un programa de televisió", admeten amb ironia el príncep Bernardo Torlonini i l'artista Graziano Cecchini --que va saltar a la fama per haver tenyit de vermell la Fontana di Trevi--, dos dels sis excèntrics assessors amb els quals compta l'alcalde de Salemi.

Creativitat

I és que, segons el que es va anunciar, els sorprenents plans de Sgarbi per a la localitat no es limitaran al sector immobiliari. Així ho explica Oliviero Toscani, el fotògraf autor de les provocadores campanyes publicitàries de Benetton i també assessor de Sgarbi: "Nosaltres, per exemple, som la primera assessoria per a la creativitat del món. Tenim 30 joves que treballen en diferents iniciatives", explica Toscani, en referència a un petit grup de joves sicilians que viuen i també dormen en una espècie de comuna a Salemi.

De moment, la proposta més sonada del seu equip ha estat presentar una petició per convertir la paraula Mafia en una marca registrada, tot una ostentació de creativitat que ha suscitat la indignació de les associacions de víctimes. "Divertit, ¿no? A ningú se li havia acudit... En realitat, el que volíem registrar era l'acrònim Mafia, que significa Mediterranean Association for Foreign Affairs Associació Mediterrània per a Afers Internacionals", explica Toscani.

"Sgarbi és el nostre rei"

Tot i així, la perplexitat d'alguns segueix sent evident: "Nosaltres vigilarem que Mafia sigui aquí només una paraula", interromp una de les dues joves regidores (sobre un total de 20) de l'opositor Partit Democràtic (esquerra). "Sgarbi és el nostre rei", murmuren, sarcàstiques, algunes veus al rerefons del fred castell Svevo, a les altures de Salemi, escenari d'aquesta reunió.

Amb tot, els projectes del nou alcalde han provocat tant d'enrenou que la fama de Salemi ja ha travessat l'oceà Atlàntic, fins a arribar a Nova York a orelles del coreà Yogman Kim, un conegut col.leccionista de cine internacional a punt de fer fallida. Yogman ha decidit donar a aquesta localitat siciliana un fons de 55.000 pel.lícules dels últims 40 anys. "Es difondran a partir del mes de març al castell Svevo, on actualment treballa Toscani. I potser també col.laborarem amb la Biennal de Cine de Venè- cia. Em sembla que hi ha força interès", afirma l'alcalde Sgarbi. "Però tot això és només el principi", conclou.


Foto: Vista del centre històric de Salemi. / Irene Savio

Temes relacionats:

Desconocidos tiñen de rojo el agua de la fuente de Trevi de Roma

El controvertit publicista italià Oliviero Toscani registra la marca Mafia

Font: El Periódico

Irene Savio, 

21-02-2009


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image