Tres anys de presó per al periodista iraquià que va llançar les sabates a Bush


Bagdad.- 

El Tribunal Central Criminal de l'Iraq ha sentenciat a tres anys de presó el periodista iraquià Montazer al-Zaidi per llançar les sabates contra el president nord-americà George Bush, segons el canal de televisió Al-Bagdadia.

Zaidi va llançar les sabates a Bush durant una roda de premsa oferta a Bagdad el 14 de desembre passat pel dirigent nord-americà amb el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki.

El tribunal va acceptar el criteri de la defensa que l'acció del periodista no podia considerar-se com un atac a un cap d'Estat, sinó com un ofensa. Si no hagués estat així, s'arriscava a una pena màxima de 15 anys de presó.

La sang dels innocents sota els peus

En la primera sessió d'aquest judici, que es va portar a terme el 19 de febrer passat, Montazer va assenyalar que havia decidit llançar les sabates a Bush per venjar la "opressió dels Estats Units a l'Iraq" i protestar per l'ocupació militar estrangera en aquest país.

"Vaig sentir que la sang dels innocents corria sota els meus peus quan vaig veure el somriure de Bush, que va venir per acomiadar-se de l'Iraq en l'últim sopar, després de deixar més d'un milió de màrtirs, a més de la destrucció econòmica i social del país", va dir el periodista en aquella ocasió, segons el relat dels seus advocats.

Dret d'apel·lar la sentència

Al-Zaidi, de 27 anys, treballa per al canal de televisió via satèl·lit Al-Bagdadia, que té la seu al Caire. El periodista, a qui defensen als tribunals prestigiosos advocats iraquians, té dret d'apel·lar la sentència, encara que aquest pas encara no ha estat anunciat per l'equip que el defensa.

A més de llançar les sabates, el periodista va insultar Bush: "Aquest és el petó de comiat, gos". Tot això es va produir un mes abans que Bush que abandonés la Casa Blanca al final del seu mandat. A l'Iraq, igual que en gran part del món àrab, llançar una sabata és una de les ofenses més grans que es poden cometre contra una persona, igual que dir-li "gos".

Zaidi es va convertir en heroi nacional per aquest acte, que va establir precedents en protestes públiques per tot el món contra la política internacional dels Estats Units.

Temes relacionats:

Un periodista iraquià s'acomiada de Bush llançant-li les sabates pel cap

El periodista iraquià va llançar les sabates contra Bush pel comportament dels soldats nord-americans

Internet parodia el llançament de sabates contra Bush

Font: EFE

12-03-2009


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image