Un bloc de 13 plantes a punt d’entregar als seus nous inquilins cau sencer cap enrere


.- La foto és tragicòmica. Un bloc de vivendes de 13 plantes caigut cap enrere, estès a terra, amb les columnes subterrànies que havien de subjectar-lo al terreny descobertes i dretes, com les arrels d’un arbre caigut. No hi deu haver gaires precedents d’edificis caiguts d’esquena, i menys que segueixin gairebé intactes: fins i tot els marcs de les finestres segueixen incòlumes. L’edifici està situat a Xangai i és l’últim exemple que indica que al febril ritme de construcció xinès no l’acompanyen sempre els millors materials.
Al bloc només li faltaven els últims retocs abans que hi entressin a viure els inquilins quan va caure dissabte a la matinada. Això va evitar la tragèdia. Només hi va morir un treballador que hi havia anat a buscar les seves eines. La causa, segons les primeres investigacions, va ser el trasllat a uns 30 metres de l’abundant terra excavada per construir els aparcaments, just a la riba del riu Dianpu, que va reaccionar empassant-se el que quedava de terreny.

S’han pres mostres de ciment i bigues per comprovar que tenen la qualitat promesa. Els propietaris han salvat la vida i han perdut casa seva. Shanghai Meidu Real Estate, la constructora que aixeca el complex Lotus Riverside, havia venut 489 dels 629 pisos. Després de diverses anàlisis, les autoritats han descartat riscos a la resta dels onze edificis en construcció, sense que el missatge hagi fet gaire efecte en els compradors. Més de 400 ja han exigit la devolució dels diners i una indemnització que cobreixi l’alça dels preus immobiliaris.

El complex s’aixeca al districte de Minhang, als afores de la capital. Gran part de la classe mitjana de Xangai es desplaça a l’oest perquè a la capital els preus són del tot prohibitius.

Les autoritats han reaccionat amb prestància. Quan falta un any per a l’Expo Universal, no ha estat una bona publicitat. Ja han assegurat el pagament als compradors i han congelat el compte del constructor. D’aquest se n’ha sabut que operava il·legalment perquè la seva llicència havia expirat fa quatre anys.

Un arquitecte ha criticat al diari Shanghai Daily l’execució de l’obra: a l’estar al costat del riu hauria d’haver-se previst la possibilitat de pèrdua de terra. Just un dia abans de l’esfondrament s’havia trencat un tram de 80 metres del dic construït per poder frenar totes les crescudes del riu.

QUALITAT EN ENTREDIT

La Xina consumeix la meitat del ciment del món. Els edificis creixen de manera evident, amb obres que no discriminen caps de setmana ni nits. La Xina avança ràpidament d’un model rural a un altre d’urbà, i les ciutats s’expandeixen com si fossin taques d’oli. Són habituals els dubtes sobre la qualitat dels materials de construcció. Aquesta setmana ha caigut un pont sobre el riu Hulan a la província de Heilongjiang, situada al nord, i s’ha emportat vuit cotxes.

Quan cau un pont o un edifici a la Xina es parla de corrupció. Es coneixen com a projectes tofu –un aliment xinès amb la fermesa del flam– aquells edificis aixecats amb menys pressupost del que s’escriptura i amb una diferència que es reparteixen el constructor i els governs locals. Amb totes les parts implicades, els controls de qualitat posteriors són quimèrics. Però aquests projectes abunden a la Xina rural de l’interior, on els dirigents locals actuen com antics mandarins. No es té constància de tofu a la cosmopolita i exuberant Xangai.

Font: El Periódico

Adrián Foncillas, 

30-06-2009


Opinions dels usuaris sobre aquesta notícia:

Opinió de l'usuari: el treballador que s'havia descuidat les eines, devia desequilibrar l'edifici cap a un costat i...
FloiT, 06/07/2009


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image