Els astronautes es queden sense roba interior a l'espera de l''Endeavour'


Moscou.- 

Els astronautes de l'Estació Espacial Internacional (EEI) que participen en el programa de la NASA han hagut de demanar roba interior als seus col·legues russos a l'espera de l'arribada del transbordador Endeavour, que els proveirà de noves mudes, informa avui l'agència oficial Itar-Tass. El motiu ha estat els reiterats ajornaments de la missió.

"El subministrament d'indumentària i roba interior per als astronautes dels països participants en el programa de l'EEI (a excepció dels russos) només es porta a terme a través de la NASA i només a bord dels transbordadors", ha precisat el cap de disseny de roba espacial Aleksandr Iàrov.

Ha afegit que fa poc l'agència espacial nord-americana va deixar d'encarregar la roba a l'empresa russa, que l'envia puntualment a bord de les naus Progress, motiu pel qual "ara, el fons d'armari dels astronautes depèn de la regularitat dels vols dels transbordadors".

Una muda cada tres dies

"Per regla general, els cosmonautes compten a l'espai amb una muda de roba interior que només s'utilitza durant tres dies i en cas de poca activitat física es canvien amb menys freqüència", ha assenyalat.

Segons Iàrov, a diferència dels nord-americans, que subministren als seus astronautes vestuari estàndard i articles d'higiene personal de les botigues, els especialistes russos han dissenyat roba i accessoris especials per garantir el màxim confort en òrbita.

Ha precisat que, a l'hora d'elaborar la roba interior i la indumentària, es tenen en compte no només les característiques mèdiques i biològiques de l'organisme en estat d'ingravidesa, sinó també els efectes psicològics dels diferents colors.

Un mes més a l'espai

Abans de volar a l'espai, els cosmonautes poden escollir i encarregar al seu gust els models i colors de les samarretes i granotes, ha afegit.

El transbordador Endeavour, que hauria d'haver sortit cap a la plataforma orbital el 13 de juny, va ser llançat finalment ahir a la nit a l'espai després de cinc ajornaments en una missió de 16 dies.

Però qui més ha celebrat l'exitós llançament de l'Endeavour és l'astronauta japonès Koichi Wakata, que va arribar a l'EEI a mitjans de març i ja fa que és al cosmos un mes més del que estava previst.

Font: EFE

16-07-2009


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image