La NASA dóna per perdut el vídeo original del primer passeig lunar


Washington.- 

Haver tingut un historiador a sou no hauria anat malament. Tampoc una mica més de pressupost per comprar cintes i no haver de reciclar-les. La NASA, que es prepara per als actes de demà amb motiu del 40è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna, va presentar dijous l’avanç d’una versió digitalitzada i remasteritzada de les imatges d’aquell històric moment, però va admetre que –gairebé amb tota seguretat– s’han perdut per sempre les gravacions originals que va captar la càmera utilitzada pels mateixos astronautes, que va quedar després del seu viatge al Mar de la Tranquil·litat lunar.

Fa tres anys, l’agència espacial nord-americana ja va reconèixer que no podia localitzar les més de 13.000 cintes gravades en les missions Apol·lo, incloent-hi les del memorable allunatge de l’Apol·lo 11. La conclusió a què ha arribat després d’una recerca exhaustiva és que aquestes cintes estaven entre les 200.000 esborrades magnèticament per ser reutilitzades posteriorment i gravar-hi dades enviades per satèl·lits.

«No crec que ningú de l’organització fes res dolent», opinava dijous en una roda de premsa Dick Nafzger, enginyer del Goddard Space Flight Center de Maryland que va supervisar la difusió televisiva del moment històric el 1969 i que ha dirigit la recerca en mastodòntics arxius públics i fins i tot en cases privades. «Crec que se’ns van escapar de les mans, i ningú està content que passés», va dir.

HOLLYWOOD AJUDA

Com a premi de consolació, el que s’ha pogut fer és treballar en una nova versió millorada construïda a partir de les imatges que van emetre les cadenes de televisió després que el material original es transmetés des de la Lluna i fos recollit per un observatori ubicat a Austràlia. I és que la càmera lunar gravava en un format inusual incompatible amb el que utilitzaven les televisions, de manera que les imatges rebudes havien de ser convertides per emetre’s a través de la petita pantalla, un procés que va degradar la qualitat.

L’encàrrec de redigitalizar i remasterizar el material que van emetre les televisions ha recaigut en Lowry Digital, una empresa de Hollywood especialitzada en la conservació i restauració de clàssics. Els seus tècnics no han tingut aquesta vegada entre les mans Bambi ni La guerra de les galàxies, sinó el material de més qualitat que hi ha disponible de l’arribada a la Lluna, una vegada donat definitivament per perdut l’original.

Amb més d’un centenar d’ordinadors processant les imatges i eliminant-ne imperfeccions com vibracions o sorolls, la firma ha recreat, «respectant la legitimitat històrica», el passeig lunar. Ara és menys borrós i més brillant. Per exemple, segons es va veure en l’avanç presentat dijous passat, que ja està penjat a la pàgina web www.nasa.gov, es pot distingir per primera vegada clarament el perfil de Neil Armstrong a mesura que baixa de l’Eagle i fa l’històric pas. La versió definitiva i completa de les imatges no estarà a punt fins al mes de setembre.

CONSPIRACIÓ I ESPERANÇA

Tant a la NASA com a Lowry Digital són conscients que el que ha passat pot alimentar les teories conspiratives dels que defensen que l’home no va arribar mai a la Lluna i que l’allunatge va ser un muntatge, però no hi donen cap importància. «Creuran el que vulguin creure», reconeixia dijous Mike Inchalik, el responsable de Lowry.

Queda, a més a més, una última esperança. Es creu que a Austràlia es van gravar extraoficialment cintes amb la primera recepció del material. La NASA estaria encantada d’aconseguir-les.

Font: El Periódico

Ydoia Noain, 

19-07-2009


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image