Condemnen l'exjutge degà a pagar 360 euros de multa per haver agredit la dona


Barcelona.- 

La baralla conjugal que va fer perdre el càrrec a l'exjutge degà de Barcelona José Manuel Regadera ha tingut més ressò mediàtic que no pas conseqüències penals. La titular del jutjat penal número 16 de Barcelona ha absolt el magistrat i la seva exdona, la notària Maria Rosa Igay, del delicte de maltractaments que els atribuïa la fiscalia, tot i que Regadera ha estat condemnat a pagar 360 euros de multa per les lesions lleus que va causar a la seva dona, una agressió que la magistrada castiga com una falta. Així doncs, l'exdegà no serà expulsat de la carrera judicial. Pel que fa a Igay, la jutgessa l'ha absolt perquè entén que el va esgarrapar en defensa pròpia.

José Manuel Regadera i la seva exdona van assegurar a mitjan setembre davant la jutgessa que en la baralla que van protagonitzar el 2 d'abril van ser víctimes i no pas agressors. Finalment, però, la magistrada només s'ha cregut aquest argument pel que fa a Maria Rosa Igay, que s'enfrontava a set mesos de presó. La jutgessa, malgrat tot, considera que la baralla va ser un fet «puntual» que es va produir perquè Regadera era infidel, un motiu que «no suposa una expressió de superioritat masclista ni una manifestació d'una situació de desigualtat» que es pugui emmarcar en un delicte de violència de gènere. Per això, condemna l'exdegà –que s'enfrontava a nou mesos de presó– a pagar 360 euros de multa, el càstig mínim per una falta de lesions, i a indemnitzar l'exdona amb 210 euros. La jutgessa ha comunicat la seva decisió al Consell General del Poder Judicial i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tot i que en principi la condemna no suposarà cap sanció administrativa a l'exdegà.

La magistrada argumenta en la sentència, que encara no és ferma, que la declaració de l'exdona de Regadera va ser «convincent, ferma i detallada», i dubta que Igay bufetegés el seu marit, li donés cops de peu i de genoll i intentés fer-li mal als genitals, com l'exdegà va mantenir. Regadera va definir Igay com una experta en arts marcials, però la magistrada entén que, «si els fets haguessin passat com ell sosté, necessàriament hauria d'haver tingut algun senyal d'un cop de peu o de genoll propinat per una karateka», mentre que el forense només li va veure esgarrapades. La jutgessa creu que Regadera només volia fer fora Igay de la seva habitació i posar punt final a la baralla, però recorda que l'exdegà va utilitzar la violència per aconseguir-ho, ja que la va agafar pels canells, la va empentar i va intentar tancar la porta, malgrat que a la seva dona li havia quedat el braç encaixat. Va ser llavors quan Igay va alliberar una mà i va esgarrapar el seu marit a la cara, una reacció que la jutgessa considera una resposta defensiva a l'agressió inicial de Regadera. «No es pot parlar d'una baralla mútuament acceptada quan un contendent [Igay], durant tot el forcejament, es troba immobilitzat de mans i l'altre no presenta cap lesió», conclou la magistrada a l'hora d'aplicar l'eximent de legítima defensa a Igay.

La jutgessa té en compte que la relació del matrimoni –que s'havia casat feia uns mesos– estava deteriorada, però entén que no es pot donar per fet que la dona acusés l'exdegà amb «un ànim de venjança».

Font: El Punt

L. Sayavera, 

02-10-2009


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image