Una granja dóna pilotes a porcs perquè no s'estressin i donin semen de qualitat


Barcelona.- 

Si hi ha estudis que apunten que la qualitat del semen dels espanyols ha empitjorat no passa el mateix amb el dels porcs d'una granja de Cardona (Bages), als quals els seus propietaris "regalen" pilotes perquè juguin i no s'estressin al corral i ofereixin semen de qualitat per a reproducció.

L'empresa agropecuària Semen Cardona ha repartit entre els seus porcs, que viuen en condicions que molts humans ja voldrien, aquestes joguines en compliment de la normativa de Benestar Animal del Ministeri d'Agricultura que obliga les granges, abans de 2013, a mantenir distrets els seus porcs, per evitar qualsevol estat d'ansietat.

La gerent de l'empresa, Maria Àngels Rialt, ha explicat a Efe que aquestes joguines ajuden l'animal a distreure's una mica als seus corrals individuals de sis metres quadrats.

"Procurem donar-los tot el que necessiten: calefacció, llum, una alimentació adequada, perquè se sentin el més còmodes possibles i produeixin més qualitat i quantitat de semen, perquè qualsevol estrès, ja sigui personal nou, sorolls o canvis de temperatura els afecta, són molt sensibles", indica.

Les pilotes que s'utilitzen són de silicona i de la mida d'una bola de billar, es pengen des d'una barra i els animals les poden mossegar, encara que la gerent preveu que de la mateixa manera que els nens amb les seves joguines, els porcs semblen cansar-se'n aviat. "En tres dies ja no els estan fent molt cas, les acabaran arrencant i se n'oblidaran", indica.

La granja només repartirà pilotes als verros que són a corrals de formigó, ja que la llei considera que als de serradures ja compten amb elements de distracció per a l'animal, perquè poden furgar a terra i entretenir-se.

Aquesta empresa agropecuària catalana assegura que, encara que sorprenent, es tracta d'una normativa que cal complir "al peu de la lletra", ja que en cas d'incompliment, i a través d'inspeccions, l'administració pot arribar a imposar multes als ramaders.

La Llei, indiquen les mateixes fonts, recull altres requeriments que han de complir les granges: les característiques que han de tenir els estables, els metres quadrats a disposició dels animals segons el pes, la il·luminació mínima requerida i el nivell màxim.

En aquest sentit, a més de la distracció de les pilotes, als sementals de les granges de Semen Cardona els solen posar la ràdio perquè no s'avorreixin i s'acostumin a més al soroll.

"Si ells estan acostumats al soroll i escoltant sons no s'estressen tant com si estiguessin sempre en silenci, i de sobte hi ha una tempesta i se'ns espanten", explica protectora la gerent d'aquesta empresa líder a Espanya en exportació de semen porcí.

Font: EFE

02-02-2011


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image