Ensurt al zoo de Barcelona: dues llobes salten la tanca


.- Dues llobes, mare i filla, van saltar ahir, cap a les onze del matí, la tanca del recinte on habiten conjuntament amb dues femelles més. La filla, un exemplar adult d'entre 25 i 35 quilos i de 70 centímetres d'altura, va poder ser capturada de manera immediata al costat mateix del recinte i va tornar a ser introduïda al seu hàbitat. La mare i líder de la manada, Penèlope, com l'anomenen els cuidadors, es va poder escapar, per la qual cosa es va activar el protocol de seguretat. Es va tancar tot el recinte, ja que en el moment de la fugida hi havia unes 900 persones, entre les quals hi havia 17 grups escolars.

Segons els responsables del zoo, la fugida de les dues llobes podia haver estat provocada per una situació d'estrès dels animals a causa del soroll que ocasionaven els treballs de trasllat, en una de les gàbies contigües als llops, d'un exemplar mascle d'antílop africà. De fet, sempre segons la versió dels responsables, van ser els mateixos operaris els que van alertar que havien vist saltar els llops.

Quan es va perdre de vista la lloba, es va optar per resguardar els visitants en un lloc segur, com ara el delfinari i el terrari, tot i que també es van viure moments de confusió, ja que a alguns estudiants que hi eren de visita se'ls va comunicar que haurien de marxar i tornar un altre dia. Llavors, l'alerta s'havia intensificat, ja que en alguns mitjans informatius s'advertia que s'havia vist un exemplar de llop al barri del Born, per la qual cosa es va optar per trucar a la Guàrdia Urbana. Concretament es va avisar a deu patrulles que en aquell moment eren a Ciutat Vella.

Prop d'una hora després de la fugida, es va poder localitzar la lloba a l'interior del zoo i molt a prop del seu recinte. L'exemplar es va capturar fent servir dards anestèsics llançats amb una sarbatana; després, va ser traslladat al centre sanitari del zoo, des d'on se li farà un seguiment abans de tornar-lo al seu hàbitat amb la resta de filles.

El director del zoo, Miquel Trepat, va assegurar que cap persona havia estat en perill en el moment del succés. Tant el director com el personal tècnic del zoo van afirmar que la fugida de les dues llobes era un "cas excepcional". Un dels tècnics va explicar que el comportament de la lloba fora de la seva gàbia no representava cap perill, ja que l'exemplar estava "atemorida", i "cal recordar que es tracta d'animals que sempre han viscut en captivitat".

MÉS CASOS

La fugida de dues llobes del seu recinte no és un cas del tot excepcional al zoo de Barcelona. El 1985, el popular Floquet de Neu va sortir de la gàbia després que tres joves forcessin tres portes. Un altre animal que es va escapar sense provocar incidents va ser un antílop, entre el 2000 i el 2003, segons fonts properes al centre en aquella data, i fins i tot anteriorment ho havia fet un guepard.

MESURES CORRECTORES

La fugida de les dues llobes obliga els responsables del zoo a prendre les mesures correctores necessàries perquè aquests animals no puguin tornar a saltar les tanques de protecció. Paral·lelament, el director va explicar que es faria un seguiment del comportament dels exemplars de llop que hi ha a la gàbia per detectar "si hi ha qualsevol canvi o desequilibri". Els responsables volen avaluar ara si les mesures eren les adients, per acabar de concretar si hi ha hagut alguna errada o negligència.

PROGRAMA DE CRIA

La lloba i les quatre cries van entrar al zoo el desembre del 2009 procedents del zoològic de Montpeller per substituir un vell exemplar. Formen part d’un programa europeu per mantenir una variabilitat genètica del llop ibèric.

MULTES PER AL ZOO

L’organització Libera va denunciar ahir el que considera que són "deficients mesures de seguretat" i va negar que la causa de la fugida fos l’estrès dels dos exemplars. Segons Libera, "l’alliberament no autoritzat, negligent o intencionat dels animals d’un zoològic és una falta greu". En aquest sentit, una altra associació, Anima Naturalis, va demanar ahir que es multi amb 60.000 euros els responsables del zoo per una negligència "molt greu", tal com està considerada la fugida d’animals d’un zoològic.

L'OPOSICIÓ VOL EXPLICACIONS CLARES

L'oposició va exigir ahir explicacions a l'Ajuntament per saber com i per què es va produir l'escapada de les llobes del zoo. CiU i PP van coincidir a demanar com els animals podien haver saltat la tanca que els custodiava.

CiU va posar l'accent en la necessitat d'"explicacions clares i sense edulcorar". La portaveu adjunta de CiU, Sònia Recasens, va acusar el director del zoo, Miquel Trepat, de no haver "explicat la realitat del que ha passat". En aquest sentit, la regidora convergent va posar en dubte que la segona lloba hagués "sortit mai de la seva gàbia".

Tot i que Trepat va assegurar que havien estat dues les llobes que s'havien escapat, Recasens va indicar que representants dels treballadors del zoo havien explicat a CiU que, malgrat l'alarma, la segona lloba no havia sortit mai del recinte. Així, apunta Recasens, aquests treballadors van assenyalar que, en realitat, la segona lloba va ser trobada "molt més tard jaient sota una pedra gran". Per tot plegat, va reclamar "la versió definitiva i real de tot el que ha passat, encara que algú hagi de quedar malament".

Un altre interrogant plantejat per CiU és determinar com va ser possible que un animal, pel fet sol de posar-se nerviós, pogués saltar el recinte de la tanca que la custodia i "crear tota aquesta alarma que ha arribat a posar en qüestió la seguretat dels visitants", precisa Recasens.

ELS RISCOS DE FUGA

El PP no va escatimar contundència a l'hora de referir-se a l'incident. "Si a Hereu se li escapa Barcelona de les mans, ara també els animals del zoo", va etzibar Alberto Fernández Díaz. El president del grup municipal popular també va incidir en els "riscos" d'aquesta fuga, i més tenint en compte els escolars que hi havia en aquell moment de visita al zoo. A més, va demanar conèixer "els protocols d'actuació que se segueixen" quan un animal s'escapa del recinte.

Arran d'aquest incident, Fernández Díaz va arribar a posar en dubte el control que és té del recinte zoològic. Calen "menys anuncis de futur per al zoo i més cura de les instal·lacions, tant per als animals com per als visitants", va reblar.Font: El Punt

C. Ribas / E. Ansola, 

31-03-2011


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image