Demanen set anys per a una pianista que tocava a casa


Puigcerdà.- 

La fiscalia de Girona demana set anys i mig de presó i quatre d'inhabilitació per exercir de pianista a la reconeguda intèrpret de Puigcerdà Laia Martí com a presumpta autora d'un delicte contra el medi ambient per contaminació acústica i per haver ocasionat lesions psíquiques a una veïna del pis de dalt que es va queixar durant anys del soroll i que la va acabar denunciant. L'octubre del 2003, la família de la jove, de 26 anys, va instal·lar un piano al domicili perquè practiqués, ja que estava cursant estudis oficials de música. Segons l'escrit de conclusions provisionals del ministeri públic, la noia tocava l'instrument cinc dies a la setmana –de les nou del matí a la una del migdia i de les dues a les sis de la tarda– sense que la sala on assajava estigués insonoritzada, de manera que superava /"/el nivell màxim d'immissió sonora/"/ permès per la llei.

L'advocat de Martí, Marc Molins Raich, pensa que la petició de la condemna contra la seva clienta és un /"/greu error tècnic/"/ perquè no es pot considerar el soroll d'un piano una font de contaminació acústica lesiva del medi ambient, com el que podria provenir d'una discoteca o d'un aeroport.

Tal com va avançar ahir La Vanguardia, el lletrat argumenta que aquest fet no hauria d'haver-se criminalitzat, sinó /"/enjudiciar-se, com a màxim, per via civil o administrativa/"/. /"/Parlaríem de proporcionalitat del delicte respecte a la pena si l'acusació fos encertada, però és una injustícia./"/ Va concloure, així mateix, que tot plegat representa una hostilitat cap a una jove promesa de la música catalana, que ha estudiat al Conservatori del Liceu de Barcelona i que ara compagina els estudis amb actuacions i gires.

El març del 2006 la suposada afectada va denunciar la situació a l'Ajuntament, que va demanar quatre cops que el soroll s'acabés o que s'insonoritzés l'habitació. La família no en va fer cas fins al juliol del 2008, quan es van traslladar a una casa més aïllada (la veïna va marxar temporalment del pis entre el novembre del 2007 i el juny del 2008).

Revisió de la petició de condemna

El TSJC va recordar que la fiscalia de Girona rebaixarà la seva petició inicial de pena contra la pianista si en el judici s'aprecia que la seva activitat no va ser tan molesta o que va adoptar mesures per corregir el soroll. Alhora, estudiarà un indult parcial per als acusats si la sentència els condemna a unes penes /"/excessivament rigoroses/"/. Tant Laia Martí com els seus pares s'enfronten a set anys i mig de presó i a indemnitzacions que superen els 20.000 euros. La veïna que vivia al pis de sobre, al carrer Claustre, va patir pertorbació de la intimitat i la tranquil·litat, angoixa reactiva al so del piano, alteració del son, pànic, sentiment d'impotència, hipervigilància, irritació, susceptibilitat i problemes en l'embaràs. També va rebre tractament psicològic i psiquiàtric i va estar de baixa gairebé mig any.

Font: El Punt Avui / Agències

24-12-2011


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image