Una galeria ha d'indemnitzar amb 22.000 euros a un autor per destruir dues patates fregides artístiques


image

Berlín.- 

Una galeria de Munic, al sud d'Alemanya, ha estat condemnada a pagar una indemnització de 22.000 euros (uns 29.000 dòlars) per la destrucció de dues patates fregides que havien servit el 1990 com a prototip per a un objecte d'or amb forma de creu titulat 'pommes d'Or'.

La sentència no recurrible dictada aquest dijous per l'Audiència Superior de la capital bavaresa va donar així la raó a l'artista Stefan Bohnenberger davant de la galeria Mosel und Tschechow, a la qual havia denunciat per destruir el que considerava peces artístiques, encara que només fossin un model per un objecte definitiu.

Al contrari que la instància anterior, que va fallar en contra de l'artista, l'Audiència Superior de Munic no va abordar la pregunta de si les patates fregides eren també art, sinó de si podien tenir un valor pecuniari.

En la sentència del tribunal va tenir pel que sembla una influència considerable la declaració com a testimoni d'una col·leccionista d'art que es va mostrar disposada a comprar les patates fregides i a pagar per elles fins i tot 2.500 euros (uns 3.300 dòlars).

"L'artista ha patit la pèrdua d'uns possibles ingressos pel comportament culpable de la galeria", va assenyalar un portaveu del tribunal en explicar la sentència, mentre l'artista va expressar la seva satisfacció i la galerista Andrea Tschechow el seu disgust.

Segons el parer de la condemnada les dues patates fregides no podien ser considerades un objecte d'art i va posar en dubte la seva possible venda, ja que, en tractar-se del model per a una peça única, podrien haver estat utilitzades per fer còpies il·legals.

Després de la seva separació de la galeria Mosel und Tschechov el 2005, Bohnenberger va reclamar la devolució de la seva obra 'Pommes d'Or' i les dues patates fregides que havien servit com a model per a la peça única.

La galeria li va lliurar, després d'un llarg estira i arronsa i el pagament de 1.000 euros (1.325 dòlars) pel material per a la seva creació, l'obra d'art, però va reconèixer que les patates fregides originals havien estat destruïdes i que després de 22 anys el seu estat de conservació seria molt dubtós.

Foto: La peça 'Pommes d'Or'.

Font: EFE

09-02-2012


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image