Ficar Franco a la nevera és art i no delicte


image

Madrid.- 

La demanda presentada per la Fundació Francisco Franco per “intromissió il·legítima a l'honor” contra l'artista Eugenio Merino per l'obre Always Franco, que es va exhibir en la fira Arco 2012, ha estat desestimada per un jutjat de primera instància de Madrid. La jutge Rocío Nieto indica en la sentència, que es pot recórrer, que malgrat l'obra “pugui disgustar a uns o agradar a d'altres” i encara que la part demandant la consideri “desafortunada”, no pot estimar-se que “es danyi la reputació o l'honor de la fundació”.

Always Franco, que es va exposar breument en la fira d'art contemporani ARCO l'any passat, mostra la figura de Francisco Franco vestit de gala dins d'una màquina de refrescos d'una coneguda marca internacional.

La demanda va ser presentada per considerar que es mostrava al personatge “en estat indigne, fregant la grolleria i l'ofensa”, fet que suposa, segons el demandant, “un evident atemptat a l'honor” de la Fundació, que pretén que es respecti “l'obra i la memòria de Franco”.

Per contra, Merino va al·legar que la seva obra és “una creació artística que no busca menystenir ni danyar la imatge del personatge”, a més de considerar que la Fundació “no té legitimitat per defensar l'honor” de Franco. Després de conèixer la sentència, Merino ha destacat que no esperava perdre aquest judici i que “potser el més greu” hagi estat haver de defensar-se “d'una fundació feixista”

El vicepresident de la Fundació Francisco Franco, Jaime Alonso, ja ha anunciat que recorrerà la sentència i que la portarà fins al Tribunal Suprem “per saber si les més altes institucions de l'Estat també es troben en aquesta situació de tolerància fins a extrems inconcebibles”. Al seu entendre, aquests senyors (en referència a Merino) on han d'estar és en el psicòleg o en el psiquiatra per saber quina malaltia mental tenen”.

En la sentència, la jutge considera que Always Franco és “una creació artística que no pretén mostrar uns fets reals, sinó recrear des de la seva ficció una imatge llunyana en el temps i situar-la en una època molt diferent”.

Foto: Eugenio Merino amb la seva obra ‘Always Franco'. / EFE

Font: EFE

18-07-2013


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image