L'escenificació, per ràdio, d'una rebentadade Susqueda, va sembrar l'alarma


Girona.- 

L'escenificació, ahir al vespre a través d'una emissora gironina, del llibre de Miquel Fañanàs "Susqueda", va provocar una autèntica onada d'alarma a les poblacions d'Anglès, Bescanó, Salt, la Cellera, etc, davant la noticia que la presa de Susqueda s'havia ensorrat.

Aquesta emissió radiofònica, encara que havia estat anunciada amb anterioritat que seria fictícia, va ser fidelment creguda per molts radio oïdors que van creure certament que la presa de Susqueda s'havia ensorrat; trucades a les policies municipals dels pobles afectats, als serveis de bombers i a les forces de seguretat es van repetir ahir al vespre per la gent que estava alarmada per les notícies que arribaven a través de les ones. Aquestes notícies van arribar a crear situacions de pànic col·lectiu en famílies i edificis sencers, que es van anar transmetent de boca en boca les noves alarmants sobre les inundacions que anaven assolant la zona entre Susqueda i Girona.

Un cop coneguda la circumstància que la notícia era falsa, la por es va transformar en indignació davant l'enganyifa de què havien estat objecte i les trucades a l'emissora van col·lapsar el telèfon de Ràdio Girona.

Un cop acabat el programa, la gent, en alguna de les poblacions afectades encara estava al carrer i volien que s'els confirmés la falsedat de les notícies retransmeses. A Bescanó, aquestes notícies van fer aturar els entrenaments que estaven duent a terme per a la inauguració del nou camp de futbol i tenim notícies que fins i tot el batlle d'una de les poblacions "afectades" va trucar al Govern Civil per demanar explicacions sobre què calia fer.

Precisament a Bescanó va ser un dels llocs on més transcendències va tenir la notícia i van ser uns quants els pares de família que van carregar en el cotxe el més indispensable i agafant dones, criatures i mantes van fugir cap a Estanyol.

Fins i tot per culpa de les presses, es va produir un accident de circulació en aquesta carretera.

Al barri gironí del Pont Major va haver-hi d'anar personalment l'alcalde, Joaquim Nadal perquè els habitants de les cases sindicals no es creien els desmentits i eren per centenars al carrer amb les mantes, esperant auxili. Un recorregut de l'alcalde pels carrers va anar tranquil·litzant i cap a mitja nit tothom va tornar a casa seva.

ORSON WELLES JA HO VA FER EL !938

El precedent més clar d'aquest fenomen radiofònic està en la cèlebre emissió realitzada el 1938 per Orson Welles quan va adaptar la "Guerra dels móns" de H.G. Wells en la qual va difondre com una notícia la invasió de la Terra per un grup de naus d'extraterrestres, desencadenant-se un fenomen de pànic col·lectiu en una àmplia zona dels Estats units.

El programa que ahir va retransmetre la notícia de l'ensorrament de la presa de Susqueda és "Ni poc ni massa", una emissió que s'emet habitualment els dijous de 9 a 10 del vespre i està realitzat per Mercè Carbó i Nuri Bagué. Les locutores, després d'advertir que anaven a llegir alguns capítols del llibre, i que tot era ficció, van posar com a fons de lectura efectes especials, amb soroll d'aigua i de vidres que es trencaven. Pels que van posar la ràdio a meitat del programa i no havien sentit l'avís que tot era ficció, l'efecte del que sentien fou terrorífic.

A mesura que passaven els minuts, l'alarma va anar decreixent mentre noves notícies arribaven a tots els racons de les comarques gironines.

Mentrestant, a l'emissora gironina el tinent d'alcalde de Govern Local, Jaume Curbet s'encarregava de tranquil·litzar la gent que trucava insistentment per saber que hi havia de veritat en aquestes notícies.

Més tard va ser el mateix cap del servei territorial de Governació, Xavier Soy, el qual a través de l'emissora va transmetre un comunicat en què desmentia rotundament les notícies tot demanant tranquil·litat a la població.

"NO VOLÍEM CREAR ALARMA"

Anit ens vam posar en contacte amb les conductores del programa, les quals ens manifestaren: "Som les primeres sorpreses per la repercussió que ha tingut el nostre "Ni poc ni massa" d'avui. Precisament nosaltres anàvem repetint amb insistència que es tractava de trossos del llibre de Miquel Fañanàs que anàvem llegint i això ho hem insistit al llarg del programa i no comprenem com la gent no ho ha pogut entendre així". Mercè Carbó i Núria Bagué insistiren que "en cap moment no era la nostra intenció la de crear aquest pànic a la gent, sinó només ambientar una mica la presentació del llibre. Particularment creiem que el programa no ens ha sortit gaire bé, ja que els efectes especials tampoc eren els més adequats per donar sensació de realitat".

El programa "Ni poc ni massa" es ve emetent des de fa 4 mesos i és un espai literari en el qual es parla de llibres. "En l'espai d'avui -ens deien- hem intercalat l'entrevista amb l'autor i l'editor del llibre amb la lectura de paràgraf de "Susqueda".

Font: El Punt

22-04-1983


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image