Amical Mauthausen destitueix el seu president, Enric Marco, perquè no va estar mai en un camp de concentració


Barcelona.- 

El que ha estat durant dos anys el president d'Amical Mauthausen, Enric Marco, ha renunciat al càrrec després que l'entitat ha assegurat que no ha estat mai en cap camp de concentració. L'organització, que ahir admetia que «ha estat un gran trasbals», va tenir coneixement a primers de maig d'un informe que posava en dubte la trajectòria de Marco com a exdeportat que, segons una representant de la junta, s'ha demostrat que és veritat. L'Amical Mauthausen ha designat Rosa Toran com a presidenta provisional i té previst celebrar en breu una assemblea extraordinària.

Enric Marco no va estar mai presoner del camp de concentració de Flossenbürg ni tampoc en cap altre, segons l'Amical Mauthausen. Les alarmes van saltar poc després que Marco fos reelegit president en l'assemblea celebrada el diumenge 1 de maig. Una de les membres de la junta, Margarita Sala, va explicar ahir que, després d'aquella reunió, l'entitat va tenir coneixement d'un informe que posava en dubte la trajectòria de l'encara president com a exdeportat que, poc després, van comprovar que tenia veracitat. Sala va afegir-hi que, en tenir coneixement d'aquell document, «ell mateix ha reconegut en un comunicat que no ha estat mai a Flossenbürg» ni tampoc «a cap altre camp» sinó, segons la membre de la junta de l'Amical Mauthausen, va marxar amb un grup de treballadors a Alemanya el 1941 i va tornar a l'Estat espanyol el 1943. Aquest diari va intentar ahir parlar amb l'expresident de l'entitat però va ser impossible localitzar-lo.

La coincidència de la celebració aquest cap de setmana passat del 60è aniversari del final de la II Guerra Mundial va fer accelerar els processos. L'Amical Mauthausen va rellevar Marco del càrrec i el va substituir per la vicepresidenta Rosa Toran. Igualment, va delegar la representació davant el Comitè Internacional de Mauthausen en el tresorer de l'entitat, Jesús Ruiz. Un cop en l'homenatge a les víctimes de l'horror nazi, Sala va assenyalar que l'Amical Mauthausen va reunir els deportats catalans «i els vam explicar el que havia passat».

L'entitat catalana ha posat els fets en coneixement de la Generalitat, el govern espanyol i també del Comitè Internacional de Mauthausen. «Ha estat un trasbals», va reconèixer Sala, que encara ahir no es podia creure la cadena d'esdeveniments d'ençà de l'1 de maig passat. «L'Amical de Mauthausen no pot fer jugar el prestigi com a institució, per dignitat a tots els exdeportats», va assenyalar, i va subratllar que la suposada història de Marco ja venia de lluny. «Ell ja deia en un llibre que es va publicar el 1978 que era un exdeportat.» L'Amical Mauthausen té previst celebrar en breu una nova assemblea de l'entitat per tal de normalitzar els seus òrgans de govern.

La història

En una entrevista publicada al setmanari Presència, el 6 de maig passat, Marco assegurava que va ingressar a Flossenbürg a finals del 1943 després de passar per la presó de Kiel i el camp de Mauthausen acusat de sabotatge, alta traïció i conspiració contra el III Reich en la cadena de muntatge de motors on suposadament treballava com a mecànic. Marco sostenia que havia estat a Flossenbürg fins al 22 d'abril de 1945, data de l'alliberament.

Font: El Punt

11-05-2005


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image