Buenafuente i amics: La compulsió del fotògraf frustrat


image

Barcelona.- 

«Tots els ciutadans som fotògrafs frustrats o fotògrafs en potència», va pontificar ahir Andreu Buenafuente. L'humorista i presentador es referia d'aquesta manera a la gènesi del projecte Captura, que va idear juntament amb Santi Millán amb un objectiu clar: dur sempre al damunt una càmera digital i repartir-ne més entre els seus amics perquè fotografiessin compulsivament el seu entorn. Des del 16 de setembre del 2002, quan Millán i Buenafuente van treure el suc al projecte i ho van certificar amb una primera fotografia als lavabos de l'estació de França, entre tots els implicats en l'experiment han fet més de 3.000 fotografies, la major part de les quals s'han penjat al fotolog www.captura.org. Des d'ahir i fins al 4 de juny, una tria de les millors imatges s'exhibeix també a Iguapop Gallery (Comerç 15, Barcelona) i més endavant viatjarà a Madrid.

«Quan vaig descobrir la fotografia digital es va disparar, mai més ben dit, la meva afició per aquest art i vaig començar a retratar tot el que m'envoltava. Fins al punt que els meus amics van arribar a preocupar-se. Tots, tret de Santi Millán, que estava i continua pitjor que jo. Amb la col·laboració de Casio, vam repartir càmeres entre els nostres amics per recopilar la mirada de tots ells», va recordar ahir Buenafuente en la presentació de l'exposició. Ell, però, amb 519 fotografies, és el més prolífic de tots els implicats en el projecte: «És un divertiment, una dèria i una obsessió», confessa abans de definir el grup de capturadors d'imatges com a «peculiar i divers». Tots els implicats en l'experiment fotogràfic hi són per amistat amb els dos motors del projecte i a més de companys de feina com José Corbacho i Edu Soto -el popular Neng del programa Buenafuente- també hi ha col·laboradors de la productora El Terrat (com la sexòloga i presentadora Lorena Berdún i la humorista Paz Padilla), presentadors de televisió (Manel Fuentes, Pere Escobar i Javier Coronas), humoristes (Florentino Fernández i Carlos Latre), esportistes (Luis Enrique i Gemma Mengual), actors (Josep Maria Pou, Carles Sans i Eloi Yebra), actrius (Elsa Pataky i Blanca Portillo), directors de cinema (Bigas Luna i Conrad Son), i músics (Quimi Portet, Pep Poblet i El Sevilla). A més, també hi participen el fotògraf i cap de programes especials i culturals de TV3, Francesc Fábregas, que ha assessorat els comissaris de l'exposició, l'omnipresent cuiner Ferran Adrià i el dissenyador Mikel Urmeneta, un dels creadors de la marca Kukuxumusu.

En vista de la impossibilitat que Iguapop Gallery exposi totes les fotografies -d'això ja se n'ocupa la web, el principal suport del projecte-, s'ha hagut de fer una tria dels capturadors i les captures que més expliciten un món propi. I és que, a mesura que immortalitzen el seu entorn, els fotògrafs estan fent també un dibuix d'ells mateixos i del seu lloc al món. «El que aquesta exposició mostra són retrats psicològics dels fotògrafs. És una manera d'entendre què pensa cadascú. Així, veiem que Quimi Portet és l'últim surrealista català, que Mikel Urmeneta és el nostre Tarantino particular o entenem encara més com és José Corbacho i la seva obsessió pel peu esquerre», comenta Buenafuente. L'exposició Captura.org obre, per tant, una finestra a la intimitat d'aquests personatges a través de la qual podem veure on van de vacances i amb qui es relacionen, però també el seu grau de talent, disposició i capacitat per convertir-se en el fotògraf frustrat que tot duem dins. «Estem en l'època de la història que més es retrata el món, i no hi veig el final», conclou Buenafuente, immers en la seva obsessió digital.

Font: El Punt

Xavi Aguilar, 

27-05-2005


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image