Si algú trobés un tricorni a la Lluna: el llibre de les anècdotes de la guàrdia civil


Barcelona.- 

La pallissa mortal a un agricultor a la caserna de la Guàrdia Civil de Roquetas de Mar ha revifat un debat sobre aquest cos. La Guàrdia Civil, però, té una altra cara més divertida que queda reflectida al llibre Tricornio de guardia, escrit pel periodista Javier Ronda i publicat per l'editorial Oberon. Més de 200 anècdotes recopilades mostren al lector «una imatge més humana» d'un col·lectiu amb més de 160 anys d'història. Ronda defensa que el bigoti i el tricorni formen part del paisatge de l'Estat. «Si enviéssim un tricorni a la Lluna i el trobessin d'aquí a 300 anys, sabríem que estem parlant d'Espanya», assegura.

Fent aquesta recopilació, Ronda va tenir l'oportunitat de conèixer un agent que es va negar a ballar amb l'actriu Ava Gadner, perquè estava de servei a Mallorca. Quan la diva va abandonar l'illa, li van preguntar a l'aeroport com li havien anat les vacances. Va respondre que s'ho havia passat molt bé, però que no entenia com «aquell senyor de verd amb un estrany barret es va negar a ballar amb ella». Era la primera vegada que un home li havia donant carbasses. Era un guàrdia civil.

Una altra anècdota va tenir lloc els anys 50 després d'un crim en un mas andalús. El mort estava al bany i el caporal va descriure la seva situació: «Està al costat d'un curiós artefacte de color blanc en forma de guitarra situat a mitja altura i que té una utilitat que no arribo a comprendre.» Evidentment, estava descrivint un bidet.

La Guàrdia Civil de trànsit també ha donat moltes situacions rocambolesques. Un exemple és el d'un jove que salta un stop i és sorprès per una parella d'agents. Pregunten a l'infractor si no ha vist el senyal. El conductor respon: «Clar que l'he vist, a qui no he vist és a vostès, si no m'aturo i faig el que calgui.» Els esports, sobretot el futbol, han donat situacions divertides. Així en un partit local, un arbritre va xiular un clar penal en l'últim minut a favor de l'equip visitant. Això va provocar aldarulls. En el seu informe, el guàrdia civil explica que els incidents es van produir «després d'una nefasta i pèssima actuació del col·legiat que havia mostrat una actitud provocativa durant tot el partit».

Fotos d'agents empenyent una avioneta que s'ha quedat sense combustible o d'un radar en què s'enxampa un burro i surt circulant a 87 quilòmetres per hora són altres episodis sorprenents inclosos.

Incorporació tardana de la dona

La incorporació de la dona a la Guàrdia Civil no va arribar fins a l'any 1989. El caràcter tradicional i masclista del cos, però, ha quedat reflectit al llarg de la història. Una vegada una agent va rebre una trucada en una caserna. Va despenjar i l'interlocutor va preguntar si era la Guàrdia Civil. Ella va respondre, almenys en dues ocasions, que sí. La resposta de l'interlocutor va ser: «Senyoreta, deixi's de ximpleries i passi'm amb un guàrdia civil de tota la vida.» En un altre cas, un comandant d'un quarter va haver de marxar per extingir un incendi. Aleshores, va demanar a la seva dona que no obrís a ningú, fos qui fos. Poc després va arribar el coronel de la comandància i la dona va complir les ordres del seu marit. Uns mesos després, va rebre una carta en què es va felicitar la dona del comandant per l'estricte deure complert. Tot i així, l'escrit tenia una postdata: «La pròxima vegada deixi passar el coronel.»

Un jove agent es volia casar als anys 50 amb una noia d'un poble d'Extremadura. Aleshores era necessari que el comandant fes un informe. En aquest cas l'escrit deia: «La senyoreta té bona conducta, moral pública i privada, tot i que es diu que és una mica puta.»

Font: El Punt

Miquel A. Luque, 

22-08-2005


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image