Una botiga de records del castell de Montjuïc ven figures de Ben Laden


image

Barcelona.- 

Després dels símbols feixistes, Ben Laden en forma de didal. Una botiga de records del museu militar del castell de Montjuïc ven, per deu euros, un didal que representa el cap d’Al-Qaida, i que s’exposa en una vitrina de la botiga flanquejat per les figures de dos guàrdies civils. La concessió de la botiga depèn del Patronat del Castell, del qual formen part tant l’Ajuntament de Barcelona com el Ministeri de Defensa. La troballa va agafar per sorpresa el coronel que ara ocupa la direcció del museu, Jesús García Riesco, i el consistori barceloní, que ja l’any 2000 va fer retirar de la botiga diversos objectes amb simbologia franquista.

La figureta del terrorista internacional més buscat, en forma de didal, vestida amb el seu turbant i una metralladora que li surt de la faixa, està exposada en una de les vitrines de la botiga en una espècie de composició de grup de la qual formen part diversos didals caracteritzats com a guàrdies civils. La botiga, amb el nom de Zenitran, ven tot tipus de productes que es podrien trobar en qualsevol comerç de records de la ciutat: postals, litografies amb imatges diverses de Barcelona i imants en forma de dracs gaudinians. L’únic que fa notar al visitant que es troba dins del recinte militar és una col·lecció de figures de soldats d’època en formació o algun dibuix inspirat en motius castrenses.

La concessió de les dues botigues de records, així com el bar que hi ha dins del recinte, depèn del Patronat del Castell de Montjuïc, tal com van informar ahir fonts municipals. No obstant això, la notícia de la troballa de Ben Laden entre les figures exposades a la botiga va agafar per sorpresa tant el director del patronat com el consistori, els dos òrgans que formen part de la direcció del castell. Quan aquest diari es va posar en contacte amb el coronel Jesús García Riesco, que tot just fa dos dies que ocupa la direcció del patronat, aquest va treure importància al fet i va lamentar que es vulgui buscar «tres peus al gat» al museu, que en aquests moments està en l’epicentre del debat per la seva cessió a l’Ajuntament de Barcelona. El coronel, que abans de continuar parlant va voler recordar els seus anys de compromís amb «temes pacifistes», va jutjar «irrellevant i fora de lloc» l’interès pel fet que es vengui la figura del cap d’Al-Qaida al museu. «Això és una democràcia, és normal», va insistir a dir el coronel, preocupat per la imatge dels militars a Catalunya. El museu del castell de Montjuïc depèn encara del Patronat del Castell de Montjuïc, una direcció de la qual formen part el Ministeri de Defensa, que hi manté un destacament militar i unes antenes, i l’Ajuntament. De fet, l’alcalde, Joan Clos, n’és encara el vicepresident, tal com manen els estatuts de la llei de cessió vigent, que data del 1960. Pels mateixos estatuts hi consta, com a membre de l’Ajuntament de Barcelona en el patronat Ferran Mascarell, regidor de Cultura. Malgrat haver-ho requerit reiteradament aquest diari, ahir, el Ministeri de Defensa no va voler fer declaracions sobre aquest fet. Tampoc va voler comentar-ho l’Ajuntament de Barcelona que, ja a l’any 2000, va obligar aquestes botigues de records a retirar diversos objectes amb simbologia franquista. La notícia, que va donar a conèixer el diari Avui, va provocar un encès debat que va arribar fins i tot al Congrés de Diputats, quan el grup d’ERC va sol·licitar el tancament immediat del museu.

Imatge: El didal de Ben Laden, en una vitrina de la botiga que hi ha a l’esquerra del pati d’armes del castell./ Foto: EL PUNT O.D.

Font: El Punt

Mariona Sòria, 

31-03-2006


Opinions dels usuaris sobre aquesta notícia:

Opinió de l'usuari: no ho se comes el castell
roxana, 28/05/2007


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image